Ljekoviti pripravci od jesenskih biljaka

Ako niste iskoristili proljetnu i ljetnu sezonu rasta i cvatnje bilja, ne propustite priliku ove jeseni. Napravite čajeve, kupke, tinkture i sirupe od ljekovitog bilja koje možete nabrati i sami. Potražite ih u prirodnim riznicama – prošetajte po obližnjem proplanku, livadi ili šumi i pronađite neke od biljaka koje vam preporučujemo. Ovo je naš izbor jesenskih biljaka koje će dobro doći svakome tko prepoznaje i cijeni snagu prirode.

1. Angelika (lat. Angelica archangelica)

(također poznata kao anđelika, kravujac, anđeoski korijen, anđeosko drvo, siriš, trubaljka, kadlinac, sirišica, zubača, kravačac)

Ovoj lijepoj biljci odgovara vlažno tlo pa najčešće raste na vlažnim livadama te u blizini rijeka i jezera. Možete je pronaći na području oko Plitvičkih jezera i u planinskom dijelu zapadne Hrvatske. Njen korijen, listovi i sjeme obiluju snažnim ljekovitim svojstvima. Korijen i sjeme se sakupljaju u listopadu i studenom, a listovi prije i poslije cvatnje. Suši se na sjenovitom prozračnom mjestu.

Korijen se upotrebljava kod probavnih smetnji, proljeva, nadutosti, bolova i grčeva u želucu, gastritisa, enteritisa, kolitisa, čireva na želucu i dvanaestercu.

Pomaže kod gihta i reumatskih bolesti.

Ima snažno antibakterijsko djelovanje, može pomoći ublažiti bronhitis, kašalj, gripu i prehladu.

Sjeme ove biljke je poznato kao snažan diuretik.

U tom slučaju konzumira se u omjeru 1 čajna žličica na 1 šalicu vode.

Listovi se u narodnoj medicini koriste za izradu ljekovite tinkture koja je izvrsna pomoć kod želučanih tegoba.

Vino za želučane i probavne smetnje

Sastojci : 

  • 60 gr sitno narezanog korijena angelike
  • 1 l bijelog vina
  • 2 gr anisa

Priprema: 

Korijen angelike umočite u vino i ostavite 1-2 dana da odstoji. Dodajte anis i ostavite da ponovno odstoji 1-2 dana. Vino nakon toga procijedite i spremno je za upotrebu.

Primjena:

Pijte jednu jušnu žlicu 1-2 puta dnevno.

Kupka protiv reume

Sastojci:  

  • 200 g nasjeckane angelike (cijela biljka)
  • 5 l hladne vode

Priprema: 

Angeliku stavite u hladnu vodu i ostavite da odstoji 10-12 sati.

Nakon što je pripravak odstajao,  kuhajte ga 15-30 minuta. Zatim ga procijedite, ulijte u kadu i uživajte u zdravoj kupki.

Ostanite u kupki desetak minuta. Ponavljajte prema potrebi.

Čaj protiv probavnih smetnji, prehlade i kašlja

Sastojci:  

  • 1 žličica korijena angelike
  • 3/4 šalice vode

Priprema:  

Vodu u koju ste stavili korijen angelike zagrijte do vrenja.

Maknite s vatre, poklopite, ostavite da odstoji pet minuta i procijedite.

Primjena: 

Ovu količinu čaja podijelite u dvije doze i popijte tijekom dana.

2. Borovica (lat. Juniperus communis)

(također poznata kao borovac, brinje, brin, fenja, kleka, klekinja, smreka, šmrika, venja, smrča)

Ovo je zimzelena biljka koja ovisno o staništu može rasti u obliku niskog, širokog grma. No, u odgovarajućim uvjetima može izrasti i do sedam metara u visinu. Krase je sitni, igličasti listovi i privlačni plavi, mesnati plodovi koji sa zrenjem poprimaju ljubičastu boju. Ovi ljekoviti grmovi rastu diljem Hrvatske, a najčešće ih nalazimo na pašnjacima, suhim obroncima i šumama.

Borovica cvate u travnju i svibnju. Plodovi dozrijevaju u jesen, a beru se u drugoj polovici jeseni. Suše se na zraku, rašireni u tankom sloju.

Borovica jača organizam, čisti krv, pospješuje detoksikaciju.

Koristi se za ublažavanje probavnih i želučanih tegoba. Snažan je diuretik i izvrsno sredstvo za uklanjanje kamenca i pijeska iz žučnog i mokraćnog mjehura te bubrega.

Pomaže kod upala i infekcija, reume, gihta, išijasa.

Olakšava iskašljavanje i ublažava astmu.

Izvrsna je prirodna pomoć kod kožnog osipa, oteklina i ozeblina.

Plodovi borovice (bobice), koriste se u obliku sokova, čajeva, tinktura, a bobice možete i konzumirati dok su svježe.

Iglice borovice, svježe ili osušene, dodaju se raznim čajevima.

Čaj od bobica borovice

Sastojci: 

  • 2 žlice zdrobljenih bobica
  • 1/2 l vode

Priprema: 

Bobice prelijte kipućom vodom, poklopite, ostavite oko 30 minuta, a zatim procijedite.

Primjena: 

Pijte po jednu šalicu, tri puta dnevno, prije jela. Za čišćenje jetre i bubrega pijte po jednu čašicu svaka tri sata, u razdoblju od sedam dana.

Sirup za liječenje dišnih organa

Sastojci: 

  • 500 g borovica
  • 3 l vode
  • med

Priprema: 

Borovice kratko prokuhajte u vodi te ih potom zgnječite pa ponovo prokuhajte. Prokuhanu masu protisnite kroz sito, a u ohlađeno dodajte meda koliko je potrebno da bi dobili sirupastu smjesu.

Primjena: 

Djeca: tri puta dnevno po jednu čajnu žličicu, sat prije obroka.

Odrasli: tri puta dnevno po dvije čajne žličice, sat prije obroka.

Tinktura od borovice

Sastojci: 

  • 2-3 šake zdrobljenih bobica
  • 7,5 dcl konjaka ili rakije

Priprema: 

Bobice stavite u staklenku i prelijte konjakom ili rakijom te ostavite mjesec dana na suncu.

Primjena: 

Jedanput do dvaput tjedno konzumirajte 15-20 kapi tinkture s kockicom šećera (ili još boje, sa malo meda).

Napomena: trudnice i bubrežni bolesnici ne bi trebali uzimati borovicu.

3. Čičak (lat. Arctium lappa)

(također poznat kao repuh, lepušina, lapak, čakalj, zeleni čičak, konjski čičak, veliki čičak, gorki lepuh, veliki lepuh, polušina)

Zbog svoje raširenosti čičak je poznat kao “dosadni korov”, no u narodu je vrlo cijenjen zbog izuzetno ljekovitih svojstava.

U jesen se bere korijen čička, koji se potom suši na toplom mjestu. Prije sušenja ga je potrebno očistiti, oprati i prerezati po dužini.

Korijen čička pomaže kod kožnih i spolnih bolesti, čireva, ekcema, akni.

Suzbija opadanje kose i potiče njen rast.

Prirodni je diuretik – potiče izlučivanje mokraće.

Lišće ublažava nadutost i želučane tegobe, pomaže kod raznih kožnih osipa.

Sjeme se koristi za sve navedene bolesti, ali je još djelotvornije od lišća i korijena.

Čaj od korijena i lišća

Sastojci: 

  • 1 čajna žličica korijena i lišća
  • 1/2 l vode

Priprema: 

Lišće i korijen prokuhajte oko pet minuta, maknite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta, a potom procijedite.

Primjena: 

Piti po 2 jušne žlice, dvaput dnevno, ujutro i navečer. Čaj potiče čišćenje krvi, jetre i kože.

Čičkovo ulje

Sastojci: 

  • 45 g očišćenog korijena čička
  • 240 g baznog ulja (suncokretovo, maslinovo, sojino)

Priprema: 

Korijen čička narežite na vrlo sitne komadiće ili sameljite. Stavite ga u staklenku s poklopcem i prelijte uljem. Ostavite staklenku na sobnoj temperaturi, a sadržaj povremeno promiješajte. Nakon četiri tjedna procijedite ulje.

Primjena: 

Čičkovo ulje koristite za tretiranje problematične kože. Može pomoći u njezi kose i vlasišta kod prhuti i opadanja kose. Umasirajte ga nježnim pokretima kako biste potaknuli prokrvljenost vlasišta.

4. Divlji kesten (lat. Aesculus hippocastanum)

(također poznat kao jeloš, konjski kesten, konjski kostanj, divlji kostanj, mađal)

Stablo divljeg kestena poznato je i kao “kralj parkova”. Ljekoviti su pupoljci, cvijet i kora, koji se sakupljaju u proljeće te plod koji se bere u jesen.

Cvjetovi i plod divljeg kestena pomažu kod crijevnih tegoba, proljeva i upala.

Kora pomaže u liječenju problema s kožom  – lišajeva, ozeblina, opeklina od sunca. Djelotvorna je i kod kašlja.  Ublažava hemeroide i proširene vene.

Tinktura od cvjetova kestena

Sastojci: 

  • 1 šaka cvijeta divljeg kestena
  • 0,3 l rakije

Primjena: 

Kod reume i gihta masirajte bolna mjesta.

Kod grčeva u želucu po potrebi konzumirajte 10 do 15 kapi tinkture.

Mast za hemoroide od divljeg kestena

Sastojci: 

  • 40 g sjemena divljeg kestena
  • 60 g pčelinjeg voska

Priprema: 

Sjeme i vosak istopiti na visokoj temperaturi, a zatim procijediti.

Primjena: 

Dobivenim melemom mazati hemoroide.

Tonik za njegu kose

Sastojci: 

  • 6 jušnih žlica cvjetova
  • 3 jušne žlice listova
  • 3 l vode
  • malo jabučnog octa

Priprema: 

Vodu u kojoj ste prethodno dodali malo jabučnog octa zagrijte do vrenja. Dodajte cvijet i koru divljeg kestena. Poklopite i ostavite 2 sata, a zatim procijedite.

Primjena: 

Procijeđenom tekućinom ispirite kosu.

Prašak od plodova kestena

Ovaj prašak je odlično sredstvo za ublažavanje probavnih smetnji i problema s kožom. Pomaže kod proširenih vena i svih vrsta upala.

Priprema: 

Svježe plodove divljeg kestena sameljite, osušite, a zatim usitnite u prašak. Čuvajte na suhom i tamnom mjestu.

Primjena: 

Na početku tegoba konzumirajte količinu praha uzetu na vrhu noža, tri puta dnevno. Nakon poboljšanja tegoba nastavite s konzumacijom jednom dnevno.

5. Bijela imela  (lat. Viscum album)

(također poznata kao višće, visk, hmelina, lijepak, omela)

Imela je poluparazitska biljka koja je rasprostranjena u šumama, parkovima i voćnjacima diljem Hrvatske. Prepoznatljiva je po prozirnim, staklastim, bijelim bobicama. Bobice se beru u razdoblju od studenog do veljače. Otrovne su i nisu za oralnu upotrebu već se od njih pripravljaju oblozi, kupke i mast. U ljekovite svrhe iskoristite i listove imele, a sezona branja je do sredine prosinca.

Bijela imela ima snažno djelovanje na cijeli organizam.

Stimulira probavu, potiče metabolizam i jača apetit.

Pomaže pri liječenju hormonalnih poremećaja, regulira menstruaciju te ublažava tegobe u menopauzi.

Potiče metabolizam i jača imunitet.

Prirodno je sredstvo za smirenje – pomaže kod nesanice i glavobolja uzrokovanih migrenama.

Čuva krvne žile jer pomaže u regulaciji krvnog tlaka, potiče cirkulaciju i jača srce.

Stimulira rad gušterače pa je koriste i brojni dijabetičari.

Smanjuje posljedice kemoterapije na organizam.

Čaj za ženske tegobe

Sastojci: 

  • 4 čajne žličice lišća imele
  • 1 žlica vrkute
  • 1 žlica stolisnika
  • 3 šalice vode

Priprema: 

4 čajne žličice lišća imele prelijte šalicom hladne vode i ostavite da odstoji 6-8 sati, a zatim procijedite.

Pripremite čaj od vrkute i stolisnika tako što ćete biljke preliti kipućom vodom, a potom u njega ulijte već prije pripremljen napitak od imele.

Primjena: 

Pijte po nekoliko gutljaja tijekom dana, a kura neka traje 1 do 2 tjedna.

Prah imele

Priprema: 

Listove imele operite, a zatim osušite. Dobro osušene listove sameljite u prah. Čuvajte na tamnom mjestu u dobro zatvorenoj posudi.

Od praha napravite ekstrakt: 1 žličicu praha otopite u 2 dcl tople vode i ostavite da odstoji 3 sata.

Popijte pripravak ujutro i prije spavanja, svaki put po 1 dcl.

Ovaj pripravak pomaže kod problema sa srcem i krvnim žilama te kod proširenih vena.

Tinktura

Sastojci: 

  • 200 g lista imele
  • 1 l rakije

Priprema: 

Listove usitnite i stavite u staklenku te prelijte rakijom.  Ostavite da odstoji tri tjedna, a svaki dan malo promućkajte staklenku. Tinkturu nakon 3 tjedna procijedite i čuvajte na tamnom mjestu.

Primjena:  

1 čajnu žličicu umiješajte u 2 dcl tekućine (voda, sok, čaj) i pijte dva do tri puta na dan.

Ova tinktura posebno se preporučuje za regulaciju tlaka kao i za ublažavanje klimakterijskih poteškoća.

Vino od suhe imele

Sastojci: 

  • 6 žlica suhe usitnjene imele
  • 1 l bijelog vina

Priprema: 

U posudu stavite suhu i usitnjenu imelu te ju prelijte vinom. Ostavite da odstoji desetak dana i povremeno promućkajte. Nakon deset dana procijedite i tekućinu ulijte u staklenu flašu.

Primjena: 

Pijte tri puta na dan, prije jela, po dvije jušne žlice. Pomaže kod hormonalnih i srčanih tegoba, djeluje protiv bolova i pomaže kod nesanice i tjeskobe.

Aloe vera – dar prirode snažne ljekovitosti i široke primjene

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads